Tjo tjena alla mittbenor, sidbenor och benfria!
Jag vill nu i sista minuten fördjupa mig i min skribentkollegas inlägg "Käpp i hjulet".
I sitt inlägg tar Alexandra upp en frågeställning kring Varför den Afrikanska kontinenten och G77-gruppen tar till sig Kina som u-land i Kyotoprotokolls frågan,
Ur en annan synvinkel; skyddar Kina som är en utav de länder som bidrar mest till utsläppen.
Efter en snilleblixt som likt vanligt alltid dymper ned i sista minuten så slog det mig att jag någon gång kommit över ett uttalande som lyder ungefär så här: "Kina inevesterar i Afrika".
Badabing badabom! Där har vi en självklar lösning på svaret Varför Afrika skyddar Kina trots sina enorma utsläppsmängder.
I lite efterforskningar som gjordes så inser jag genast att en hel utvärdering blir det inte på tal om, med risk att du som läsare kommer se ut som en utmärglad Mahatma Gandhi innan ni läst klart inlägget!
För att göra en lång historia kort!
Under 2006 blev det känt att Kina satsar hårt på mer investeringar i Afrikanska länder, efter att ha haft ögonen i Saudiarabien och Mellanöstern ett tag så har den Kinesiska regeringen insett att det är mer riskfritt att investera i Afrika än i Mellanöstern.
Det började inom råvarohandeln med den främsta handlignsvaran i form av OLJA.
Oljan gav Kina mer produktionsmöjligheter i sitt eget land samtidigt som de öppnade upp för Angola (den främsta oljehandeln pågår där än i dag) att börja bygga upp sitt land mer och mer.
Så smånignom så insåg Kina att det finns mer naturresurser att gräva fram i hela den Afrikanska kontinenten. Detta är bland annat vad Kina gör just nu.
Det Kina gör nu är ett praktiskt biståndsarbete enligt den modell som afrikanarna uppskattar mest;
Kina bidrar med utveckling!
I detta så ingår paketerbjudanden som i sin tur innehåller en bred blandning utav till exempel skuldlättnader, teknisk assistans, minskning av handelsbarriärer, utbildning och ibland även militärt stöd.
Dessa typer av bistånd kommer dessutom utan villkor, krav och pekpinnar vilket gör att Afrikanska länder blir mer än glada över dessa erbjudanden.
I artikeln från Fokus (se källteckning) så beskriver skribenten hur situationen har förändrats på grund utav kinesernas närvaro.
Kineserna kommer till Afrika och bygger upp länderna med hjälp av den billiga arbetskraften, som består av mestadels lokal befolkning, de öppnar butiker och säljer billiga kinesiska varor som har blivit tillverkade utav afrikanska råvaror och sedan transporterats tillbaka till Afrika för att kunna säljas.
I stort sett så ser Kinas och Afrikas handel ut på detta sätt inom flera grenar och ramar,
men den slutliga överblicken ger att Kinas investeringar med landsuppbyggnad i form av handel, infrastruktur, utbildning mm leder till att den afrikanska kontinenten och Kina har inlett ett förhållande som utesluter västvärlden.
Anledningen till att det har gått så bra för Kina att investera beror dels på att Kina inte har haft en kolonialhistoria i Afrika, stor tveksamhet råder mellan Afrika och västvärlden. I och med att Kinas och Afrikas relation har utvecklats så pass mycket att jag skulle vilja påstå att de börjar bli beroende utav varandra, ur flera synvinklar.
¤ Dels genom Handeln, importen och exporten länderna emellan leder till ökad handel, óm än mellan två länder, men Kina vidareutvecklar detta och har hög handelsnivå med övriga länder och vinner troligen det längsta stråt i stacken utifrån det perspektivet!
¤ Att Kina bygger upp en marknad med företag som säljer billigt ger en högre levnadsstandard för den afrikanska befolkningen, samt att grövre arbeten som byggföretag skapar arbeten eftersom Kina satsar på lokal arbetsmarknad.
¤ Genom sina samarbeten så har vi just den återkommande punkten till Alexandras inlägg "Käpp i Hjulet", samarbetet leder till att man vill fortsätta dra nytta av varandra!
Att Kina vill ses som ett U-land kan jag tänka mig bero på att man kan dra fler fördelar för att utnyttja olika situationer, man har inte samma krav på sig med utsläpp mm. och om man lyckas komma fram till lösningen om att investera nyteknik i U-länder så vinner både Kinesiska och Afrikanska länder på detta.
Kina har redan påbörjat den processen att investera ny teknik i Afrika, och det är därför som det finns en viss förbättring som håller på att ske.
Men jag tror knappast att Kina hade gjort samma satsningar i Afrika om inte de hade vunnit på Afrikas alla "råvaro-rikedomar".
Jag har känslan av att Kina inte är det lander som hjälper till bara för den goda viljans skull med tanke på att ett land under utveckling inte är det land som ofta delar med sig av framstegen om det inte skulle finnas en strategisk fördel i det hela.
Men jag tror knappast att Kina hade gjort samma satsningar i Afrika om inte de hade vunnit på Afrikas alla "råvaro-rikedomar".
Jag har känslan av att Kina inte är det lander som hjälper till bara för den goda viljans skull med tanke på att ett land under utveckling inte är det land som ofta delar med sig av framstegen om det inte skulle finnas en strategisk fördel i det hela.
Jag rekommenderar vekrligen båda artiklarna! Trovärdiga och ger en bra fullständig överblick, framförallt artikeln från Fokus!
Hoppas du fick upp ett öga för detta!
Om jag inte missminner mig så nämnde jag någonting liknande om företagsinvesteringar i ett utav mina tidigare inlägg från december. Spekulationer blir till verkliget...
Ha de godis!
BOUNCE
//Grod_ankan