söndag 29 november 2009

Afrikas klimatmöte i Etiopien




Afrika hade ett stort klimatmöte i Etiopien under vecka 44. Det var det största mötet som Afrika hållit inför de kommande klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Under mötet enades länderna om att hålla en gemensam politik vad gällande klimatfrågan. Etiopiens premiärminister Meles Zenawi kommer att representera Afrika delegationen under mötet och vill se hårda krav och hjälp från I-länderna.
Afrikas länder bidrar i väldigt liten utsträckning till utsläppen i världen. Ett tretiotal av Afrikas länder har ett utsläpp på mindre än ett halvt ton avgaser per capita och år, vilket kan jämföras med EU:s genomsnittliga utsläpp på dryga 8ton och USA:s utsläpp på hela 24ton växthusgaser. Men trots att Afrikas länder bär liten skuld till utsläppen är de ändå bland de länder som drabbats hårdast. De flesta länderna har redan ett väldigt torrt klimat och lider redan av inre konflikter och politiska krig. Därför har de ingen reserv eller skyddsnät som gör att de klarar alla de torrperioderna som blir allt vanligare.
Afrika är redan påverkad av klimatförändringarna. Afrikas högsta snötäckta berg Kilimanjaro i Tanzania håller på att smälta bort.
Här ovavnaför ser man två bilder på toppen. Den första bilden högst upp är tagen år 1993 och den andra bilden är tagen år 2000. Här ser man tydligt hur isglaciären krympt.

Bild tagen från http://blogg.mp.se/gronabloggare/archive/2009/04.aspx

Även världens sjunde största sjö Chadsjön i Afrika håller på att torka ut. Här kan man se hur snabbt och oroande liten sjön blivit på de senaste åren.
http://209.85.129.132/search?q=cache:l2u1xm8b2o0J:playrapport.se/+play+rapport&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se#/video/1733028
Detta är en följd av de många torrperioderna som varit i Afrika. Genom att sjön torkat ur så har det lätt till att flera tusen människor blivit utan vattentillgångar. Vattentillgångar som försörjt området i generationer.
Såklart finns det många spekulationer om hur mycket utsläppen och den globala uppvärmningen har påverkat den torka som Afrika drabbas allt oftare av. Men en sak är säker och det är att glaciärer har börjat smälta över hela världen i takt med att koldioxiden i luften ökat. För Afrikas del blir det förödande när klimatet blir varmare och torrare.
Afrika tycker då att det är orättvist att de ska få ta så hårda konsekvenser av att andra länder har så stora utsläpp. Afrika har därför gått ut hårt om att de vill att de rika länderna ska sänka sina utsläpp med 40% med utgångs året 1990 innan år 2020, de vill också få ut ett skadestånd för att hjälpa de människor som idag inte kan försörja sig på grund av torkan. Hur stort skadestånd de kommer kräva vet man inte än men penningfrågan är het på bordet just nu.

http://209.85.129.132/search?q=cache:l2u1xm8b2o0J:playrapport.se/+play+rapport&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se#/video/1733028
http://www.dn.se/nyheter/klimatmotet/afrikansk-protest-i-fns-klimatsamtal-1.988069
http://blogg.mp.se/gronabloggare/archive/2009/04.aspx
Dagens nyheter den 29 november artikeln ”Minst skyldiga mest drabbade” sid 28-30 i huvudbilagan

7 kommentarer:

Zazu sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Van Rompuy sa...

Vad säger ni om katastrofala konsekvenser, t.ex. ökad svält, som mycket sannolikt skulle bli en följd av klimatåtgärder? De fattiga i Afrika kommer troligtvis drabbas hårdast av ekonomiska nedskärningar. Är de etiskt rätt att riskera liv på detta vis?

moii sa...

"Såklart finns det många spekulationer om hur mycket utsläppen och den globala uppvärmningen har påverkat den torka som Afrika drabbas allt oftare av"

Kan ni vidareutveckla det här lite, finns det andra lösningar/förslag till att minska utsläppen förutom att sätta upp mål att de rika länderna ska minska utsläppen med 40% från år 1990 fram tills innan år 2020?
Och hur har det sett ut från utgångsåret 1990 fram tills nu 2009med att de rika länderna ska minska sina utsläpp?

Stefan sa...

Svar på Van Rompuy:

Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår din fråga. Menar du att svält skulle bli en konsekvens av den ökade temperaturen eller av de Afrikanska åtgärderna mot växthusgasutsläppen? Jag antar att du menar det sistnämda.

I vårt inlägg behandlades inte några frågor om Afrikas åtgärder mot sina egna utsläpp så jag förstår inte var någonstans du fick denna information ifrån om du nu syftar på detta.

"Afrika har därför gått ut hårt om att de vill att de rika länderna ska sänka sina utsläpp med 40% med utgångs året 1990 innan år 2020, de vill också få ut ett skadestånd för att hjälpa de människor som idag inte kan försörja sig på grund av torkan"

Afrikas länder säger här att de kräver att de rika länderna ska sänka sina utsläpp då de Afrikanska länderna drabbas av dessa utsläpp. De nämner inte hur de själva ska minska sina utsläpp och därmed kommer inte de Afrikanska invånarna att drabbas av de "ekonomiska nedskärningarna" som du talar om. Därför är svårt att ta ställning om att det är "etiskt rätt att riskera liv" eftersom det inte kommer att uppstå några sådana dilemman.

Van Rompuy sa...

Jag skrev kommentaren i detta inlägg eftersom det inte gick att skriva någon annanstans.
Jag var bara lite intresserad att höra om de afrikanska länderna hade tagit upp frågan. Trots att de afrikanska länderna inte gör något konkret åt växthuseffekten, vilket de heller inte borde göra, så tror jag att de kommer att drabbas.
När de rika länderna tvingas göra nedskärningar är det sannolikt att de kommer förlora ekonomiska resurser. Detta borde indirekt leda till lägre bistånd till Afrikas fattiga länder.
Det är ju självklart inte säkert men det borde vara något att oroa sig för och därför vore det intressant att höra om det tagits upp av de afrikanska ledarna.

Alexandra sa...

Jag förstår din tankegång. Men när man pratar om att Afrika ska få skadestånd eller bistånd för den globala uppvärmningen är de inte tänkt att de ska tas från andra bistånd. Och även om de skulle vara fallet så är de ytterst viktigt för Afrika att man kommer till rätta med uppvärmningen. Uppvärmningen gör nämligen att många familjer förlorat sin möjlighet till självförsörjning. Betesmarker torkar ut och boskapen dör. Detta leder i sin tur till svält och strider kring de få betesmarker som finns och en ond cirkel sätts igång.
Därför skulle de vara dumt för Afrika att bli av med andra bistånd men att skära ner växthuseffekten ger dom långsiktigt mer hjälp.
Nämligen en bättre förutsättning att försörja sig själva.
För de är väldigt svårt att leva i en öken.
Men du kanske kan bätter hur Eroppa och andra i-länder tänker i frågan?

Van Rompuy sa...

Bra svar och självklart hoppas man att pengar inte tas från andra bistånd. Det är något som dock ser ut att vara möjligt: (http://www.dn.se/nyheter/klimatmotet/ska-de-rika-betala-for-de-fattiga-1.1009994)

I DN skriver dom om detta idag. Intressant att dom faktiskt tog upp det.

Att vänta på att påverka klimatet och "sänka" temperaturen är rätt orimligt. Därför tror jag att man först och främst måste satsa på att förbättra levnadsstandarden på andra sätt, och det lär vara omöjligt om bistånden sänks.

Vi får se hur förhandlingarna går.