Jag och tre andra klasskamrater kommer fylla denna blogg utifrån det perspektiv att vi ska förklara vad södra afrika kommer ha för mål och ambitioner i klimatmötet mellan 7-18 december.
- Vilka länder som ingår i "Södra Afrika"
- Hur ser ländernas generella miljöpolitik ut?
- Hur väl uppnår de sina mål i dagsläget?
- Var ligger deras största miljöförstöring idag, i form av fabriker, utvinning med mera.
Några utav länderna som ingår i Södra Afrika är Angola, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Moçambique, Namibia och Sydafrika.
Många länder i södra Afrika har idag börjat stabiliseras, det börjar bli fredligare, ekonomin börjar stadga sig och man går mot en långsam utveckling. Men det är fortfarande långt kvar för de flesta länderna ändå.
Generellt sett så bidrar Afrika til en väldigt liten del med växthusgaser till världens gemensamma utsläpp, men samtidigt kräver dessa länder otroliga summor för att kunna vidareutvecklas, för att kunna satsa på miljön såsmåningom.
Afrikas miljöpolitik är egentligen inte så organiserad, detta med tanke på att många utav länderna har korrupta ledare som inte satsar på miljön i första hand. Den första handen går i bästa fall till att utveckla landet i fråga, åtminstone i städerna, och se till att handeln fungerar.
Många utav de Afrikanska länderna har bra naturtillgångar, vilket blir till följd, deras största inkomster för den nationella ekonomin.
Men det är frågan hur utvinning och odling går till.
Mycket sker illegalt, och det är då som man kanske kan tänka sig att det är de illegala verksamheterna som är mer gråa än gröna, då man varken tar hänsyn till etiska eller miljöfrågor.
I denna artikel: http://www.southafrica.info/about/sustainable/green-141108.htm
så står det lite om Sydafrikas nya tillskott i Johannesburg, Greenpeace har nämligen funnit sin gröna väg till Afrikas sydspets!
I artikeln står det bland annat vad Sydafrika skall tänka på för att bli mer gröna. Enligt Greenpeace så föreslås det att Sydafrika skall lägga ned sin användning av kol som energibränsle, samtidigt som de inte skall vidareutveckla kärnkraften.
På samma hemsida så bygger Greenpeace upp en idé som gäller för hela Afrika, hur hela länder borde satsa på förnyelsebara energier, så som vind, sol och biogaser. Ett effektivt utnyttjande skulle leda till att man kan bygger upp nya möjligheter till fler jobb och ökat stöd för ekonomin
INFÖR KÖPENHAMN Afrikanskt företräde?
Inför klimatmötet i Köpenhamn har nu Afrikas representant, Etiopiens premiärminister Meles Zenawi, gått ut med att Afrika inte tvekar att lägga in sitt veto i protest om inte den rika världen betalar, en tillfälligt okänd summa, till de afrikanska länderna.
Dessutom så vill de afrikanska representanterna att de "rika" länderna skall sänka sina utsläppsnivåer med 40% utifrån år 1990 siffor.
Anledningen till att omvärlden skall betala till Afrika anses bero på att Afrikanerna anser att de är de drabbade utav omvärldens föroreningar.
Vilket de delvis har rätt i, Afrikas områden har drabbats mer av extrem torka i omgivningen kring Sahara-öknen, regnfall som förstör skördar riskerar också att succesivt ta död på befolkningen. Trots regnfallen så finns det ändå en stor vattenbrist, bristen ¨på färskvatten.
Det vatten som finns är smutsigt och bär med sig sjukdomar.
Sen hjälper det inte heller att exempelvis Kongos och Angolas regnskogar minskar också.
Oroligheterna om att de Afrikanska länderna skulle lägga in sitt veto i protest vid klimatmötet har en annan effekt, de sätter en helt annan press på klimatmötets rikare deltagare. Att tvinga de rikare länderna till förändring, deras hotelser om protest har lett till diskussionsgrupper där deltagarna tvingats till förnyade diskussioner om tillvägagångssätt för att minska utsläppen.
Ett sätt att se saker och ting på, angående hur mycket Afrikas protest betyder, skulle vara att de andra länderna ser hur stora möjligheterna för förnyelsebar energi som finns i Afrika, samt att om de lägger ner mer skydd på Afrikas tropiska skogar så hjälper de planeten avsevärt mycket mer. Dessutom hjälper man miljön ur ekologiska perspektiv.
Utifrån dessa punkter skulle man kunna tänka sig att Afrikanska länder kan ses som en viktig del i en världslig lösning.
Men nu gott folk kändes det som att det var dags att avrunda det inledande inlägget i bloggen,
man ska inte svimmla helt och hållet!
Men fortsättning följer!
Im off!
BOUNCE PEEPS
//Grod_ankan
http://en.cop15.dk/news/view+news?newsid=2022
http://info.com/searchw?qkw=Zimbabwe+Government&r_cop=aylf
http://www.southafrica.info/about/sustainable/green-141108.htm
http://www.fria.nu/artikel/81228
http://www.dn.se/nyheter/klimatmotet/afrikansk-protest-i-fns-klimatsamtal-1.988069
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar